I whisky litteraturen benyttes omkring 400 ulike ord for å beskrive duft og smak.

Bruk øynene, nesen, smaksløkene og ha en liten mugge med lukt- og smaksfritt vann klar.

 • Bruk et tulipanformet glass og snurr whiskyen rundt i glasset slik at aromaene frigis og samles.
 1. SE: Nyt whiskyens farge. Den kan si litt om treet lagringsfatet var laget av, og kan også røpe om whiskyen har blitt kaldfiltrert. Ufiltrert whisky blir nemlig ofte litt tåkete når vann tilsettes.
 2. LUKT: Lukt forsiktig, slik at du ikke ”brenner” nesen, og kjenn etter om det føles prikkende, kjølende eller varmende. Noter så førsteinntrykket, som gjerne kan være sammensatt.
 3. LUKT IGJEN: Tilsett en dråpe vann. Dette åpner whiskyen, og lukt igjen. Vitenskapsmenn har identifisert 400 aromaer i maltwhisky. Luktkategoriene er ordnet i åtte grupper. Ha et åpent sinn, her er ingen fasitsvar.
  1. Estere: frukt, blomster etc.
  2. Fenol: røyk, torv, medisin etc.
  3. Aldehyder: gress, høy, lær etc.
  4. Søte saker: vanilje, karamell, honning etc.
  5. Korn: hvete, brød, malt etc.
  6. Oljer: smør, linfrø, nøtter etc.
  7. Tre: sedertre, eik, harpiks etc.
  8. Vin: brandy, sherry, madeira, portvin etc.
 4. SMAK: Nå smaker du på whiskyen. Noter så balansen mellom primærsmakene; søtt på tungespissen, surt på sidene, salt i midten og bittert bakerst. Fokuser så på helhetsintrykket og på ettersmaken. Umami er den femte grunnsmaken, ved siden av søtt, salt, surt og bittert. Umami kan nærmest beskrives som buljongaktig smak.
 5. UTVIKLING: Smaken utvikler seg etter hvert som whiskyen luftes. Legg merke til forandringene og husk at whisky er en personlig opplevelse. Ingen smaksløker er helt like. Nyt det.