Det er mange typer whisky, og mye å vite om dem. Her er ti ting du bør ha snøring på.

Her har du imidlertid ti whisky-kunnskaper du kan briljere med i lystig lag:

  1. Whisky betyr ”livets vann»
  2. Det finnes over 100 destillerier i Skottland
  3. Whisky inneholder vann, bygg og gjær
  4. Whisky MÅ være lagret minimum 3 år for å kalles Whisky
  5. Single malt Whisky er Whisky som kommer fra kun ett destilleri
  6. Blended Whisky kan inneholde Whisky fra så mange som 40 destillerier, samt ”grain” Whiskys ex.: Johnnie Walker
  7. I utgangspunktet produseres det to typer Whisky i Skottland; maltwhisky og grainwhisky (maltet bygg kontra umaltet korn av andre slag evt. mais og hvete)
  8. 2% av Whiskyfatenes innhold, og en del av alkoholen, fordamper hvert år – dette er the ”Angel’s share”
  9. Det er irene som hevder de var først ute med å lage whisky, og der skrives whisky med en e – whiskey
  10. Verdens mestselgende whisky er imidlertid fra Thailand, men der er tilsynelatende det eneste kriteriet for at det skal kunne kalles en whisky at det er gult og ligner whisky på farge

Optimal holdbarhet

  1. Flaskene må stå.
    Det høye alkoholinnholdet kan ellers «spise opp» korken.
  2. Flaskene må stå mørkt.
    La de gjerne stå i esker eller rør. Uoffisielle undersøkelser viser at lys er noe av det verste man kan utsette whisky for.
    Skap på soverom er ofte bedre enn skap på kjøkken eller i stue fordi de fleste har lavere temperatur.
  3. Hold en mest mulig stabil og lav temperatur.
    Gjerne samme sted hvor man oppbevarer vin for lagring (bod eller kjeller).
  4. Innholdet i ei whiskyflaske forandrer seg relativt lite så lenge det er mer whisky enn luft i flaska.
    Det betyr at når flaska er mer enn halvfull, vil innholdes kvalitet opprettholdes i mange år.
    Når flaska er under halvfull, forringes kvaliteten og den bør drikkes innen et halvt år.